Consuminderen,  Duurzaam,  Groen,  Wasbaar

Wasbaar luieren. Het wassen.

Als je start met wasbare luiers dan is soms door de bomen het bos niet meer te zien door alle informatie die je krijgt en vindt.

Laten we eens beginnen met de basis van het wasbaar luieren, namelijk het wassen. Immers een proper luiertje geeft propere billetjes.

An sich is het heel simpel.

Stappenplan

1. Kort programma met wat wasmiddel (30ml) en een schepje Biotex blauw (of een product als deze)

2. 60 graden-programma met de juiste dosering voor zwaar bevuilde was en de juiste dosering voor de Biotex. Dit is regio-afhankelijk door de hardheid van het water, dit zul je zelf even moeten opzoeken.

3. Luiers aan de lucht laten drogen. Luiers blijven het langst mooi en goed als je ze niet droogt in de trommel maar aan de lijn.

Dat is het!

Uitleg hoe en waarom:

Je doet een losse voorwas met een beetje wasmiddel (15ml) en wat Biotex blauw om zoveel mogelijk viezigheid uit de luiers te krijgen alvorens je begint met het wassen.

Dus geen programma waar een voorprogramma in verwerkt zit. Dit heeft te maken met de dosering van je wasmiddel en het centrifugeren van je wasmachine.

Veel automatische voorprogramma’s centrifugeren niet of nauwelijks tussendoor en daardoor was je nog steeds met extreem bevuild water.

Als de wasmachine klaar is ga je verder met een 60 graden programma, het liefst zo’n lang mogelijke, echter let op dat je geen zuinig/eco of waterbesparende programma gebruikt.

Door het weinige water zullen je luiers niet goed schoon worden en blijven er urineresten achter in je luiers, dit kan zorgen voor een zogenoemde ammoniacburn en dat uit zich in pijnlijke billetjes met brandblaren.

Voor zover ik weet hebben alle wasmachines een kort programma of express-functie van zo’n 30/40 graden en duurt tussen de 20 en 40 minuten (tenzij je zo’n verouderd exemplaar hebt met 1 stand, dan wens ik je sowieso veel sterkte met het wassen an sich).

Hier zijn wat tips en wat trucs die handig zijn om te weten:

  • Af en toe een wasje op 90 graden kan geen kwaad.
  • Luiers niet weken in water. Is nergens voor nodig en kan het elastiek in sommige luiers en overbroekjes beschadigen.
  • Drogen in de trommel kan heus wel, je luiers gaan niet direct stuk. Dus heb geen angst als je ze eens mee droogt. Het materiaal van de Pull broekjes is erop gemaakt om tot ruim in 200 graden te kunnen wassen.
  • Je hebt speciale wasmiddelen voor wasbare luiers, echter door eigen ervaring en de ervaringen van meerdere ouders op fora en Facebookgroepen kan ik oprecht zeggen dat deze niet beter schoonmaken (zelfs helemaal niet) maar wel 4 keer zo duur zijn dan de gewone wasmiddelen.
  • De zon is je beste vriend als het gaat om vlekken in je luiers/inleggers. Een middagje nat de luiers laten zonnebaden en ze worden vaak weer mooi wit.

Tip volgensmarieke.nl: Wasbare luiers Facebookgroep. Deze gezellige groep is altijd bereid om je te helpen met vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *