Duurzaam

5 minimale stappen om plastic te verminderen

Mocht je het afgelopen jaar onder een steen hebben geleefd, dan ben je er waarschijnlijk nog niet van op de hoogte, maar we willen massaal allemaal minder plastic gebruiken.

Maar hoe doe je dat nou? Hoe begin je? Zodra je begint met bewustwording van je eigen plasticgebruik en je probeert met kleine stapjes in je dagelijkse ritme om je afval te verminderen, dan zul je zien dat het uit eindelijk eenvoudig is om best wel een hoop plastic te besparen.

1. Stop een herbruikbaar tasje in je tas, auto, fietstas.
Dit is toch wel de meest bekende en meest voor de hand liggende manier van wegwerpplastic minderen.

Toch is het boodschappentasje nog steeds het meest verkochte product in de supermarkt en tegenwoordig ook in alle winkels.

Als je altijd een tasje bij je hebt dan hoef je er geen te kopen, dubbel winst, want een tasje kost algauw 10 cent per stuk.

Als je toch kijkt naar zo’n tasje, kijk ook gelijk naar een herbruikbaar zakje voor groenten en fruit waarin je je eigen gewogen aankopen doet. 

2. Schaf een herbruikbare drinkfles of drinkbeker aan.
Iedereen kent het principe bidon/sportfles/Dopper/Kleankanteen/beker met schroefdop wel, voor ieder budget en voor ieder mogelijke situatie is wel een fles te vinden die bij je past. Je kan het thuis vullen met wat je wilt en uiteindelijk scheelt dit zo verschrikkelijk veel verpakkingsmateriaal. 

Voor tijdens het sporten, onderweg van en naar school/werk, voor op je werk/school. En trek het direct door naar de overige gezinsleden.

Neem als voorbeeld een willekeurige klaslokaal met 25 leerlingen. Ik schrok bij mijn dochter in de klas toen ik keek hoeveel kinderen een pakje drinken meekregen. Zeker 15 pakjes lagen er in de prullenbak. Een simpel rekensommetje leert dat er (15x5x39 is) 2925! verpakkingen van drinken worden weggegooid per klas per jaar. Dit zijn 195 per kind per jaar!

Dit is dan alleen voor de kleine pauze. Sommige kinderen blijven tussen de middag over, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk vele malen hoger.

Ik weet dat er steeds meer scholen zijn die pakjes drinken verbieden, ik juich dit van harte toe! 

3. Neem een gevulde broodtrommel mee naar je werk/school.
In plaats van plastic zakjes of wat te kopen onderweg. Ook hier geldt weer, net als bij de drinkbare verpakkingen: Het bespaart zoveel afval en het scheelt zoveel geld.

4. Gebruik herbruikbare rietjes en bestek.
Het was voor mij persoonlijk toch wel een eyeopener om te zien hoeveel rietjes en bestek er dagelijks verbruikt worden. Wellicht niet bij je thuis, maar wel onderweg.

Overal krijg je ze bij, salades, take-out, bij bezorgd eten en ga zo maar door. Door de vormen van bijvoorbeeld rietjes krijgen veel dieren deze binnen in hun lichaam, met alle gevolgen van dien. 

Gebruik als je eten haalt of laat bezorgen gewoon je eigen bestek, gebruik voor onderweg een spork of een roestvrijstalen rietje in je blikje drinken als je dit graag wilt. Bedrijven kijken er al lang niet meer van op als je aangeeft dat je geen bestek en rietjes wilt. Er zijn zelfs bedrijven die korting  geven als men zijn eigen beker en bakjes meeneemt om te laten vullen. Dus schroom niet en vraag naar geen plastic toevoegingen bij je maaltijd/drinken.

Het scheelt zoveel afval en dierenleed (google maar eens op Turtle Straw) en de moeite is zo klein.

5. Koop minder/zo weinig mogelijk plastic producten.
Inkoppertje, ik weet het, maar een groot deel van het probleem is eenvoudig op te lossen door simpelweg een iets andere keuze te maken voor hetzelfde.

  • Koop (bijvoorbeeld) eens een glazen potje groenten in plaats van een leuk rechtopstaande plastieken zakje, het potje kun je voor vele doeleinden opnieuw gebruiken.
  • Kijk eens bij de koekjes naar het aantal per stuk verpakte koekjes in een verpakking. Neem ontbijtkoeken, die kun je in handige meeneemporties verpakte aantallen kopen. Is het echt zoveel moeite om in de ochtend als je je brood smeert ipv een voorverpakt stuk koek een stukje zelf af te snijden? Het is ook nog eens stukken goedkoper, een pakje Snelle Jelle van Wieger Ketellapper kost €1,79 voor 255 gram terwijl de gewone ontbijtkoek van datzelfde merk €1,25 kost voor 425 gram. Voor eigen merken of de Lidl en Aldi geldt dit uiteraard ook.
  • Veel merken stappen over op gerecycled verpakkingsmaterialen of hebben een alternatieve lijn, bijvoorbeeld voor wc-papier of schoonmaakmiddelen. Deze producten zijn vaak niet duurder dan de reguliere merken, maar het scheelt wel. Je leest dit op het etiket.
  • In plaats van een zak appels, koop losse appels (met dat zakje dat je eerder bij stap 1 kocht).
  • In plaats van voorverpakte groenten (bijvoorbeeld wortels), weeg ze gewoon af. Je koopt bij zowel groenten als fruit alleen dat wat je daadwerkelijk gebruikt/consumeert, waardoor je goedkoper uit bent en ook minder eten weggooit. Win-winsituatie zeg ik.
  • Biologische groenten en fruit zitten vaak verpakt in plastic. Mijn ervaring is, bijvoorbeeld bij de Lidl, dat deze plastic composteerbaar is. Het kan dus zo in de AGFbak in, of op je eigen composthoop mocht je die hebben. Kijk of vraag er eens naar in de winkel.
  • Laatste inkopper van het artikel, maar een o zo belangrijk: Snij je eigen groente en schil/pel je eigen fruit. Geen plastic, het is stukken goedkoper, stukken gezonder en vele malen duurzamer.

Zoals je leest zijn dit makkelijk toe te passen handigheidjes. Ze leveren voor zowel mens als dier als milieu zo veel voordelen op dat mensen op zijn minst het kunnen proberen toe te passen (vind ik).

Eenmaal er aan gewend en je weet niet beter uiteindelijk, dan scheelt het je ook nog eens heel veel geld in je portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *